Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Zöld Vállalkozás

nyomtatható verzió
Tudatosság, Innováció, Felelősségvállalás

ZöldVállalat_16

A zöld vállalat jellemzői:

 • A termékeik, szolgáltatásaik teljes életciklusa során (tervezés, csomagolás, szállítás, ártalmatlanítás) törekszenek a környezetszennyezés csökkentésére és a hulladék minimalizálására,
 • A zöld innováció kifejlesztése és használata a hatékony erőforráshasználat és a természeti tőke megőrzése érdekében,
 • A környezettudatosság és szemléletformálás erősítése a termékeik és szolgáltatásaik által, mellyel egyidejűleg növekszik a zöld kommunikáció hatása és erősödik a vállalat társadalmi elfogadottsága,
 • Környezeti tevékenységek végzése külső szakértők bevonásával és közvetlen kapcsolat létesítése a környezettel.

ZöldVállalat_15

Életünk meghatározó részét a munkahelyünkön töltjük, sokan többet tartózkodunk az irodában, mint amennyit otthon. Ez jól érzékelteti, hogy nem mindegy időnket milyen tevékenységgel, milyen környezetben töltjük és mindez milyen hatással van környezetünkre! A felelős vállalat egyre népszerűbb filozófia és gyakorlat, egyre többen zöldítik tevékenységüket, az irodákat és a munkavállalókat is. A legegyszerűbb, ingyenes praktikáktól kezdve a költséges beruházásokig rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, melyek végeredménye a mindenkinek kedvező egészséges környezet. Kezdhetjük a zöldítést a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével (komposztálás is), az irodai környezet zöldítésével (levegőfrissítő növények), vagy a papír- és energiafogyasztás csökkentésével, esetleg egy önkéntes programba történő bekapcsolódással. Ugye milyen egyszerűen hangzik?

Mégis, környezetünk és testünk erőforrásait folyamatosan zsigereljük és feláldozzuk a rövidtávú profitszerzés érdekében; annak ellenére, hogy a hosszú távú gondolkodás, a rendszerszemlélet és a bölcselet mást javall. Ezen felül a változó környezet is alkalmazkodást kíván a XXI. század vállalkozóitól, mely nem elsősorban a technológiai alkalmazkodást jelenti, sokkal inkább az emberi értékrend helyreállítását. Amellett, hogy második otthont nyújtanak az irodák a munkavállalóknak, óriási hatással vannak a lakosság gondolkodására, attitűdjeire, hétköznapjaira is.

ZöldVállalat_12

Itt szeretnénk azokról a lehetőségekről szót ejteni, melyek ott állnak minden vállalat előtt. A természeti-, és humán erőforrás egyaránt véges, azaz nem megújuló (emberi léptékben). S mint tudjuk minden egyes emberi tevékenység környezetterhelést jelent, legyünk otthon, vagy éppen az irodában! Ezen terhelések különböző mértéket jelentenek, formájuk sokféleképpen megnyilvánulhat. A vállalat (jogi személy) sem mentesülnek a felelősség alól; mit hagyunk magunk mögött. Lehetőségek igazi tárháza áll előttünk a szelektív hulladékgyűjtéstől a komposztáláson át a zöld beszerzésig.

A FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD MEGOLDÁSAI 

A jövő üzleti világát a körkörös gazdaság, a energia hatékony és hulladékszegény technológia és a gazdasági ösztönzők bevezetése jellemzi:

 • A betétdíjas csomagolás alkalmazása
 • Hosszú élettartamú termékek gyártása
 • Kisebb tömegű termékek gyártása
 • Javítható termékek gyártása, a kisipari javító szolgáltatások támogatása
 • Termékhelyettesítés - a hulladékképző termék felváltása
 • Takarékos termékhasználat - a használati idő növelése
 • A fogyasztás csökkentése - bizonyos termékekről való lemondás
 • Környezetterhelő termékek adóztatása (pl. írországi szatyoradó)

Ezen menüpont alatt szeretnénk azokat a környezettudatos lépéseket bemutatni, melyek a környezetterhelés csökkenését eredményezhetik.

Top 12 tipp cégeknek!

ZöldVállalat_14 ZöldVállalat_03 ZöldVállalat_11

 • Kapcsold le a villanyt és minden egyéb elektromos készüléket, amikor nincsen senki az irodában, teremben! A számítógépeket kapcsoljuk ki, amikor már nem használjuk! Válts megújulóra!
 • Ügyelj arra, hogy az e-hulladékok a megfelelő gyűjtőbe kerüljenek!
 • Használd és hasznosítsd újra a papírt és szelektálj!
 • Add meg a lehetőséget a munkatársaknak, hogy akár otthonról is elvégezhessék a szükséges feladatokat, hogy csökkenhessen az ÜHG kibocsátás!
 • Vegyél helyi ételt és italt, vásárolj helyi piacon, bioboltban! Vásárolj és egyél helyi termékeket, helyben költsd el a pénzed, élvezd a helyi adottságokat!
 • Zöldítsd az irodádat növényekkel!
 • Vásárolj energiatakarékos termékeket! Figyeld az ökocimkéket! Zöld irodaszereket és közbeszerzést!
 • Vásárolj újrahasznosított termékeket és keresd a zöld boltokat!
 • Vegyszermentes termékeket használj, s ez vonatkozik a takarításra is!
 • Csökkentsd a vízfelhasználást!
 • Közlekedj fenntarthatóan!
 • Vezesd be a komposztálást a cégnél, legyen konyhai gyűjtő és legyen egy Komposztmester, aki eljuttatja egy komposztálóig a hulladékot! Ha van zöld övezet a cégnél, építsetek egy közösségi komposztálót, azaz egy komposzt kast!

ZöldVállalat_04

Zöldítsük együtt cégét és marketingjét!

Szívesen felkészítjük vállalkozását zöld versenyekre, vagy csak egyszerűen olcsóbbá és környezetbarátabbá tesszük az üzemeltetést!

 • teljes környezeti hatásvizsgálat,
 • stratégia- és terméktervezés,
 • megelőzés, spórolás, egyszerűsítés,
 • zöld kommunikáció és stratégia, környezeti jelentés
 • társadalmi felelősségvállalás (CSR - corporate social responsibility),
 • vállalati önkéntesség.

Tapasztalataink és projektjeink mind fent vannak a weboldalon, mert hisszük, hogy a fejlődés egyik alapeleme a tudásmegosztás. Hogyha a zöld vállalatmenedzsment rejtelmeivel, zöld marketinggel és kommunikációval szeretnél mélyebben megismerkedni, akkor jó helyen jársz, hiszen az összes projektünk erről szól!

Zöld Vállalkozás - Tudatosság, Innováció, Felelősségvállalás

ZöldVállalat_05

A vállalkozásoknak tanácsadást nyújtunk, hogy zöld vállalkotássá válhassanak. Pályázatok tervezése és kivitelezése során fenntarthatósági és környezeti szemléletformáló programjainkkal állunk szíves rendelkezésükre!

Hozzásegítünk, hogy a termékeik és szolgáltatásaik teljes életciklusa során csökkenhessen a környezettszennyezés, megvalósuljon a hulladékok keletkezése és a szelektív hulladékgyűjtés. Bevezetjük a körkörös gazdaság szemléletét és a megelőzésre fókuszálunk. A klímaváltozás elleni küzdelem érdekében olyan zöld innovációk alkalmazásán dolgozunk, melyek segítséget nyújthatnak a zöld vállalatok környezetbarát működésében és az ökológiai lábnyomának csökkentésében! Újabban az Ökodesign és Redesign témakörével is foglalkozunk, mert egyre több magyar művész és formatervező aktív ezen a területen. Az öko-innovációk alkalmazása által hatékony erőforráshasználat és a természeti tőke megőrzése valósulhat meg.

ZöldVállalat_07

A Társadalmi Felelősségvállalás (CSR) égisze alatt Magyarország egyik meghatározó zöld stratégiáját dolgoztuk ki: szemléletformálás, környezeti nevelés, zöld közbeszerzés, zöld rendezvény, zöld marketing és kommunikáció. A szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás népszerűsítésétől kezdve a fenntarthatóságon át, egészen a vidéki önkéntességig és a falusi-, illetve ökoturizmusig karoljuk fel a lehetőségeket. Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. és holdudvara olyan szakemberekkel rendelkezik, akik az átadandó ismereteket, jelenségeket, történéseket összefüggéseikben mutatják be - legyen az helyes vagy akár nem kívánatos - és amely mögött észreveszik és észrevetetik azt az összekötő fonalat, mely a jelenséget a mindennapjainkhoz köti és e fonálon végighaladva közösen megtalálják, megmutatják azokat a lehetőségeket, melyek révén a mindannyiunkra káros gyakorlat, jelenség megszüntethető.

ZöldVállalat_01

Termékdíj- és hulladékgazdálkodási tanácsadást végzünk mely képviseleti és tanácsadói szolgáltatásunk azoknak a cégeknek szól, akik a környezetvédelmi termékdíj kötelezettségeiket is szeretnék biztos szakmai kezekben tudni. Munkatársaink az elmúlt 10 évben a termékdíjjal kapcsolatos változásokat, feladatokat napi szinten végezték. Több száz céggel működtünk együtt, akiknek a munkáját folyamatos tanácsadással segítettük. Szerteágazó, magas szintű tudást és tapasztalatot szereztünk általa.

Környezetvédelmi programcsomagunk által rendezvényszervezők, önkormányzatok, környezetvédelmi pályázatok kedvezményezettjei számára kínálunk komplex megoldást: kiállítások, játszóház, fenntartható életmód, workshop, előadás, szemléletformálás. Környezetvédelmi szemléletformáló tevékenységünk alapja, hogy a személyes, belső élménnyé átalakult értékrend hozzájárul az emberek lelki, tudati, morális, szociális, stb. jellemzőinek kialakításához, ugyanakkor a gazdasággal, a társadalommal, politikával karöltve visszavezeti az egyes embert, az emberek közösségét ahhoz az értékmegőrző, szükségletei szerint fogyasztó emberhez, amely számunkra is ideális, a személyes és közös jövőnk, a Föld megőrzése szempontjából pedig elengedhetetlen.

Hogyan bánjunk bölcsen erőforrásainkkal? Energia, víztakarékosság, elektromos árammal való takarékosság, közlekedési tippek és hasonló témákban találhatnak nálunk mindenféle hasznos anyagot. Jelentős mennyiségű és kitűnő minőségű szakmai forrást biztosítunk a vállalkozások és minden érdeklődő számára.

ZöldVállalat_10

Keressen minket bátran, örömmel állunk Ön és vállalata rendelkezésére!

Az ÖKO-Pack Csapata
Összeállította: Németh AnnaBookmark and Share