Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Zöld Vállalkozás

nyomtatható verzió
Tudatosság, Innováció, Felelősségvállalás

ZöldVállalat_16

A zöld vállalat jellemzői:

 • A termékeik, szolgáltatásaik teljes életciklusa során (tervezés, csomagolás, szállítás, ártalmatlanítás) törekszenek a környezetszennyezés csökkentésére és a hulladék minimalizálására,
 • A zöld innováció kifejlesztése és használata a hatékony erőforráshasználat és a természeti tőke megőrzése érdekében,
 • A környezettudatosság és szemléletformálás erősítése a termékeik és szolgáltatásaik által, mellyel egyidejűleg növekszik a zöld kommunikáció hatása és erősödik a vállalat társadalmi elfogadottsága,
 • Környezeti tevékenységek végzése külső szakértők bevonásával és közvetlen kapcsolat létesítése a környezettel.

ZöldVállalat_15

Életünk meghatározó részét a munkahelyünkön töltjük, sokan többet tartózkodunk az irodában, mint amennyit otthon. Ez jól érzékelteti, hogy nem mindegy időnket milyen tevékenységgel, milyen környezetben töltjük és mindez milyen hatással van környezetünkre! A felelős vállalat egyre népszerűbb filozófia és gyakorlat, egyre többen zöldítik tevékenységüket, az irodákat és a munkavállalókat is. A legegyszerűbb, ingyenes praktikáktól kezdve a költséges beruházásokig rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, melyek végeredménye a mindenkinek kedvező egészséges környezet. Kezdhetjük a zöldítést a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével (komposztálás is), az irodai környezet zöldítésével (levegőfrissítő növények), vagy a papír- és energiafogyasztás csökkentésével, esetleg egy önkéntes programba történő bekapcsolódással. Ugye milyen egyszerűen hangzik?

Mégis, környezetünk és testünk erőforrásait folyamatosan zsigereljük és feláldozzuk a rövidtávú profitszerzés érdekében; annak ellenére, hogy a hosszú távú gondolkodás, a rendszerszemlélet és a bölcselet mást javall. Ezen felül a változó környezet is alkalmazkodást kíván a XXI. század vállalkozóitól, mely nem elsősorban a technológiai alkalmazkodást jelenti, sokkal inkább az emberi értékrend helyreállítását. Amellett, hogy második otthont nyújtanak az irodák a munkavállalóknak, óriási hatással vannak a lakosság gondolkodására, attitűdjeire, hétköznapjaira is.

ZöldVállalat_12

Itt szeretnénk azokról a lehetőségekről szót ejteni, melyek ott állnak minden vállalat előtt. A természeti-, és humán erőforrás egyaránt véges, azaz nem megújuló (emberi léptékben). S mint tudjuk minden egyes emberi tevékenység környezetterhelést jelent, legyünk otthon, vagy éppen az irodában! Ezen terhelések különböző mértéket jelentenek, formájuk sokféleképpen megnyilvánulhat. A vállalat (jogi személy) sem mentesülnek a felelősség alól; mit hagyunk magunk mögött. Lehetőségek igazi tárháza áll előttünk a szelektív hulladékgyűjtéstől a komposztáláson át a zöld beszerzésig.

A FENNTARTHATÓ ÉLETMÓD MEGOLDÁSAI 

A jövő üzleti világát a körkörös gazdaság, a energia hatékony és hulladékszegény technológia és a gazdasági ösztönzők bevezetése jellemzi:

 • A betétdíjas csomagolás alkalmazása
 • Hosszú élettartamú termékek gyártása
 • Kisebb tömegű termékek gyártása
 • Javítható termékek gyártása, a kisipari javító szolgáltatások támogatása
 • Termékhelyettesítés - a hulladékképző termék felváltása
 • Takarékos termékhasználat - a használati idő növelése
 • A fogyasztás csökkentése - bizonyos termékekről való lemondás
 • Környezetterhelő termékek adóztatása (pl. írországi szatyoradó)

Ezen menüpont alatt szeretnénk azokat a környezettudatos lépéseket bemutatni, melyek a környezetterhelés csökkenését eredményezhetik.

Top 12 tipp cégeknek!

ZöldVállalat_14 ZöldVállalat_03 ZöldVállalat_11

 • Kapcsold le a villanyt és minden egyéb elektromos készüléket, amikor nincsen senki az irodában, teremben! A számítógépeket kapcsoljuk ki, amikor már nem használjuk! Válts megújulóra!
 • Ügyelj arra, hogy az e-hulladékok a megfelelő gyűjtőbe kerüljenek!
 • Használd és hasznosítsd újra a papírt és szelektálj!
 • Add meg a lehetőséget a munkatársaknak, hogy akár otthonról is elvégezhessék a szükséges feladatokat, hogy csökkenhessen az ÜHG kibocsátás!
 • Vegyél helyi ételt és italt, vásárolj helyi piacon, bioboltban! Vásárolj és egyél helyi termékeket, helyben költsd el a pénzed, élvezd a helyi adottságokat!
 • Zöldítsd az irodádat növényekkel!
 • Vásárolj energiatakarékos termékeket! Figyeld az ökocimkéket! Zöld irodaszereket és közbeszerzést!
 • Vásárolj újrahasznosított termékeket és keresd a zöld boltokat!
 • Vegyszermentes termékeket használj, s ez vonatkozik a takarításra is!
 • Csökkentsd a vízfelhasználást!
 • Közlekedj fenntarthatóan!
 • Vezesd be a komposztálást a cégnél, legyen konyhai gyűjtő és legyen egy Komposztmester, aki eljuttatja egy komposztálóig a hulladékot! Ha van zöld övezet a cégnél, építsetek egy közösségi komposztálót, azaz egy komposzt kast!

ZöldVállalat_04

Zöldítsük együtt cégét és marketingjét!

Szívesen felkészítjük vállalkozását zöld versenyekre, vagy csak egyszerűen olcsóbbá és környezetbarátabbá tesszük az üzemeltetést!

 • teljes környezeti hatásvizsgálat,
 • stratégia- és terméktervezés,
 • megelőzés, spórolás, egyszerűsítés,
 • zöld kommunikáció és stratégia, környezeti jelentés
 • társadalmi felelősségvállalás (CSR - corporate social responsibility),
 • vállalati önkéntesség.

Tapasztalataink és projektjeink mind fent vannak a weboldalon, mert hisszük, hogy a fejlődés egyik alapeleme a tudásmegosztás. Hogyha a zöld vállalatmenedzsment rejtelmeivel, zöld marketinggel és kommunikációval szeretnél mélyebben megismerkedni, akkor jó helyen jársz, hiszen az összes projektünk erről szól!

Zöld Vállalkozás - Tudatosság, Innováció, Felelősségvállalás

ZöldVállalat_05

A vállalkozásoknak tanácsadást nyújtunk, hogy zöld vállalkotássá válhassanak. Pályázatok tervezése és kivitelezése során fenntarthatósági és környezeti szemléletformáló programjainkkal állunk szíves rendelkezésükre!

Hozzásegítünk, hogy a termékeik és szolgáltatásaik teljes életciklusa során csökkenhessen a környezettszennyezés, megvalósuljon a hulladékok keletkezése és a szelektív hulladékgyűjtés. Bevezetjük a körkörös gazdaság szemléletét és a megelőzésre fókuszálunk. A klímaváltozás elleni küzdelem érdekében olyan zöld innovációk alkalmazásán dolgozunk, melyek segítséget nyújthatnak a zöld vállalatok környezetbarát működésében és az ökológiai lábnyomának csökkentésében! Újabban az Ökodesign és Redesign témakörével is foglalkozunk, mert egyre több magyar művész és formatervező aktív ezen a területen. Az öko-innovációk alkalmazása által hatékony erőforráshasználat és a természeti tőke megőrzése valósulhat meg.

ZöldVállalat_07

A Társadalmi Felelősségvállalás (CSR) égisze alatt Magyarország egyik meghatározó zöld stratégiáját dolgoztuk ki: szemléletformálás, környezeti nevelés, zöld közbeszerzés, zöld rendezvény, zöld marketing és kommunikáció. A szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás népszerűsítésétől kezdve a fenntarthatóságon át, egészen a vidéki önkéntességig és a falusi-, illetve ökoturizmusig karoljuk fel a lehetőségeket. Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. és holdudvara olyan szakemberekkel rendelkezik, akik az átadandó ismereteket, jelenségeket, történéseket összefüggéseikben mutatják be - legyen az helyes vagy akár nem kívánatos - és amely mögött észreveszik és észrevetetik azt az összekötő fonalat, mely a jelenséget a mindennapjainkhoz köti és e fonálon végighaladva közösen megtalálják, megmutatják azokat a lehetőségeket, melyek révén a mindannyiunkra káros gyakorlat, jelenség megszüntethető.

ZöldVállalat_01

Termékdíj- és hulladékgazdálkodási tanácsadást végzünk mely képviseleti és tanácsadói szolgáltatásunk azoknak a cégeknek szól, akik a környezetvédelmi termékdíj kötelezettségeiket is szeretnék biztos szakmai kezekben tudni. Munkatársaink az elmúlt 10 évben a termékdíjjal kapcsolatos változásokat, feladatokat napi szinten végezték. Több száz céggel működtünk együtt, akiknek a munkáját folyamatos tanácsadással segítettük. Szerteágazó, magas szintű tudást és tapasztalatot szereztünk általa.

Környezetvédelmi programcsomagunk által rendezvényszervezők, önkormányzatok, környezetvédelmi pályázatok kedvezményezettjei számára kínálunk komplex megoldást: kiállítások, játszóház, fenntartható életmód, workshop, előadás, szemléletformálás. Környezetvédelmi szemléletformáló tevékenységünk alapja, hogy a személyes, belső élménnyé átalakult értékrend hozzájárul az emberek lelki, tudati, morális, szociális, stb. jellemzőinek kialakításához, ugyanakkor a gazdasággal, a társadalommal, politikával karöltve visszavezeti az egyes embert, az emberek közösségét ahhoz az értékmegőrző, szükségletei szerint fogyasztó emberhez, amely számunkra is ideális, a személyes és közös jövőnk, a Föld megőrzése szempontjából pedig elengedhetetlen.

ZöldVállalat_06 ZöldVállalat_09

Hogyan bánjunk bölcsen erőforrásainkkal? Energia, víztakarékosság, elektromos árammal való takarékosság, közlekedési tippek és hasonló témákban találhatnak nálunk mindenféle hasznos anyagot. Jelentős mennyiségű és kitűnő minőségű szakmai forrást biztosítunk a vállalkozások és minden érdeklődő számára.

ZöldVállalat_10

Keressen minket bátran, örömmel állunk Ön és vállalata rendelkezésére!

Az ÖKO-Pack Csapata
Összeállította: Németh AnnaBookmark and Share