Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Hulladékból Termék kiállítás:

nyomtatható verzió
környezetvédelmi szemléletformálás magasfokon

A Hulladékból Termék környezetvédelmi kiállítás az ÖKO-Pack Kft. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének kezdeményezésére indult el. A tárlat nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés értelmét és eredményét mutatja be több mint száz hazai újrahasznosító cég munkáján keresztül, hanem nevelési és kommunikációs platformhoz méltón a hulladék teljes életútját és az EU-s és hazai szabályozásoknak megfelelő hulladékpiramis 5 lépcsőjét is bemutatja.

Az ÖKO-Pack Kft. környezetpolitikájához híven kidolgozta a kiállítás környezeti nevelési-pedagógiai módszertanát is, amelyen keresztül a látogatók 1-1,5 órás tárlatvezetésen keresztül ismerik meg a környezetvédelem, újrahasznosítás, tudatos vásárlás, komposztálás témaköreinek legfontosabb (és a saját életükben is alkalmazható) fogalmait, praktikáit.
A tárlat látogatása és a szakmai vezetésen való részvétel különösen ajánlott középiskolásoknak, egyetemistáknak és felnőtteknek!

budapest_huteki

Napjainkban egyre nő az érdeklődés környezetünk állapota iránt és a jó és a helyes irányba tehető lépések iránt. Ehhez kívánunk segítséget nyújtani zöld rendezvényeinkkel, hogy bemutatjuk azokat a megoldásokat, újrahasznosított termékeket, kreatív alkotásokat, amelyeket mindennap használunk, amelyek körülvesznek bennünket és nem is gondolnánk, hogy az esetleg egy általunk már haszontalannak tűnő hulladékból készült. E felismerés hozzásegíthet bárkit a tudatosabb vásárláshoz, a környezettudatos szemléletmódhoz és az ezt szolgáló cselekvéshez.
A rendezvény tovább színesíthető a "Zöldgallérosok a Jövőért" c. Környezeti Nevelési Program elemeivel.

A kiállításon már az első pillanattól kezdve láthatjuk, hogy installációi is (falak, asztalok, fotelek) újrahasznosított kartonpapírból készültek. Közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például csomagolóanyagok, és irodai-, és egészségügyi papírok készülnek, de művészeti alkalmazása is figyelemreméltó! Magyarországon ugyanis lakberendezési tárgyak, igényes kartondesign bútorok is készülnek a szelektíven gyűjtött hulladékból!

A műanyag hulladékok hasznosításával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. Kerítésoszlopok, kerti padok, komposztálók, fekvőrendőrök, virágcserepek, tószigetelő fóliák, esőkabátok, akusztikus falak… Ez csak egy része a hulladékból készült műanyag termékeknek.

zöld hulladék 04

"A szelektív hulladékgyűjtés fontossága mellett kihangsúlyozzuk a hulladék megelőzés óriási szerepét is, ami drasztikusan csökkentheti a szeméttelepekre kerülő szemét mennyiségét. Ékes példája ennek az otthoni komposztálás, amivel 30-50%-kal is csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége!" - hívja fel figyelmünket Tuba Erzsébet, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az alumínium italos dobozok hasznosítása is bemutatkozik, melynek külön érdekessége a londoni metró szellőzőventillátorának itthon gyártott alkatrésze. Ez ugyanis a Mátra lábánál fekvő Apc város alumíniumhasznosító üzemében készül, az általunk elfogyasztott üdítők és sörök dobozából. Emellett említésre méltó, hogy a teherautók fém alkatrészei is mind hulladékból vannak!

A Hulladékból Termék kiállítás a lakosság ismeretterjesztését, környezeti nevelését szolgálja. Ezt a szemléletformáló munkát segíti a pedagógusokat segítő oktatófilm is. Ez az oktatási anyag Berlinben elnyerte a Comenius-EduMedia kitüntetést, ami a multimédiás oktatási termékek egyik legfontosabb elismerése.

Hulladékból Termék oktatófilmünk innen le is tölthető!

Kiállításunkat, zöld rendezvényeinket ajánljuk helyi önkormányzatok, közszolgáltatók, nonprofit szervezetek, oktatási intézmények figyelmébe!

A kiállítás lehetőséget nyújt a diákoknak, vállalkozóknak és az érdeklődőknek arra, hogy megismerkedjenek a hazai újrahasznosító cégek termékkínálatával (link). Kiállítóink pedig nemcsak megismertethetik tevékenységüket, növelhetik presztízsüket, de új termékeik bemutatásával a látogatók számára is népszerűsíthetik, ösztönözhetik a szelektív hulladékgyűjtést. A szokatlan, mondhatni újszerű témának és a termékeknek kijáró érdeklődést mutatja, hogy a Hulladékból termék c. kiállítást eddig több mint 50 városban több mint 300.000 látogató tekintette meg, nem kevés díjat is elnyerve ezzel.

2014-ben az Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-vel indított Szelektív Fesztivál több mint 20 helyszínén volt jelen kiállításunk, mely akár céges rendezvényekre, családi napokra is megrendelhető. E projekt keretében egy tanösvényt és létesítettünk a Gellérthegyen, mely Hasznos Hulladék Útként ismert.

 

      

Aktuális programjainkat itt tudja megtekinteni.
Facebook csoport

További információ és megrendelés:

ÖKO-Pack Kft.
06 1-354-08-49
info(kukac)okopack.huBookmark and Share