Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Újrahasznosítás

nyomtatható verzió
(RECYCLE) az anyagában történő hasznosítás (más néven újrafeldolgozás, a hulladékból újra terméket állítanak elő)

Újrafeldolgozás, újrahasznosítás, recycling…
Sokféleképpen nevezzük, de mindegyiknek egy a lényege: az anyagában történő hasznosítás, mert ezen tevékenységnek köszönhetően a hulladékból újra termék készül! Így a másodnyersanyag (hulladék) nem vész el, csak átalakul.
A szelektív hulladékok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, ami a környezet szempontjából mindenképpen kedvező. Ne feledjük azonban, hogy az újrafeldolgozás során is elkerülhetetlenül szennyezés keletkezik - tehát a megelőzéshez és az újrahasználathoz képest kevésbé környezetbarát megoldás, amit az alábbi hulladékhierarchia is jól szemléltet.
"A szelektív hulladékgyűjtés csak egy eszköz a tiszta környezet elérése érdekében, nem pedig maga a cél!"

h_piramis_2015


Környezetvédelem = Szelektív hulladékgyűjtés?
Ha valakinek feltesszük a kérdést, hogy: "Te környezettudatos vagy?", 80-90%-ban azt válaszolja, hogy: "Igen, szelektíven gyűjtöm a hulladékot!"
De annak ellenére, hogy szinte mindenkinek ez jut először az eszébe a környezetvédelemről, ahhoz képest mindössze az összes hulladék kb. 17%-át válogatjuk szét, ami jócskán elmarad az északnyugat-európai országok statisztikáitól …

hulladek_osszetetel

Itt figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy amíg nálunk évente kb. 370 kg hulladék keletkezik fejenként, addig Nyugat-Európában ez a szám 600-800 kg/fő/év… Remélhetőleg ezt a hulladékmennyiséget mi sosem érjük el és tanulunk az észak-nyugati országok hibájából. Magyarországon már több mint száz cég foglalkozik hulladékhasznosítással, az egyetemeken is komoly kutatómunka folyik ezen a téren. Az újrahasznosított termékek nagyon színes skálán mozognak, erről mi sem tanúskodik jobban, mint a Hulladékból Termék kiállítás. A tárlatot kiszolgáló hulladékos portálon megtalálható az összes cég és több ezer termékük. Talán ezek a termékek cáfolják legjobban azt a tévhitet, miszerint a szelektív hulladékot összeöntenék.

Pedig a dolog ennél sokkal többről szól (ld. újrahasználat, megelőzés).

A vegyes hulladék (szemét) alkotórészeit is meg lehet próbálni szétválasztani (rostálással, mágnessel, mikrobiológiai módszerrel (MBH), stb.), de mennyivel könnyebb, mennyivel tisztább megoldás, ha csak egyszerűen külön gyűjtjük! Az Európai Uniónak is kifejezett célja, hogy a hulladékgazdálkodásban a "recycling", vagyis az újrafeldolgozás váljon meghatározóvá. Ez persze nem megy magától, a tagországokban nemcsak a szelektív gyűjtést kell támogatni, de a másodnyersanyagokat felhasználó ipar kialakítását is, pl. az újrahasznosító cégeket!

Az újrahasznosítás minősége
Az újrahasznosítás eredményét, termékét két minőségi kategóriába sorolhatjuk: upcycling (felhasznosítás, vagy értéknövelő újrahasznosítás) és downcycling a (lehasznosítás, vagy értékcsökkentő újrahasznosítás). A két fogalom tehát az újrahasznosított anyagnak az eredetihez képesti minőségét fejezik ki.
Az értéknövelő újrahasznosítás esetében az anyag minőségét megtartva történik a hasznosítás, így az (elvileg) korlátlan számú alkalommal azonos típusú és minőségű termék gyártására alkalmas. Ilyen például az üveg hasznosítása, vagy amikor válogatott papír hulladékból kartonbútor készül!
Az értékcsökkentő újrahasznosítás gyengébb minőségű terméket eredményez, mint például amikor a PET palack hulladékból nylonzacskót gyártanak. Másik példa a szelektíven gyűjtött papírok esete, ahol a hasznosítás során a papírrostok egyre rövidülnek, így egy idő után - új hulladék hozzákeverése nélkül - elértéktelenedne a anyag.

szelektív gyűjtők, gyűjtősziget, szelektív gyűjtés, hulladékhasznosítás, összeöntés

Egyre hatékonyabb begyűjtés
Magyarországon a lakosság által szelektíven visszagyűjtött hulladék évente 62 000 tonna (emellett iparilag begyűjtésre kerül még 420.000 tonna csomagolási hulladék). Országosan 5000 gyűjtősziget működik ennek érdekében, mely 4,5-5 millió embernek teszi elérhetővé a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét. Emellett egyre több helyen üzemel a házhoz menő gyűjtés is, amivel nagyobb mennyiséget és tisztább hulladék összetételt lehet begyűjteni. Erre az egyik legjobb példa a szentesi Városgazdálkodási Kft megoldása. 2013-ban már Budapesten is elindult az FKF házhoz menő rendszer, melynek keretében papír (kék fedeles kuka), valamint műanyag és fém (sárga fedeles kuka) befogadására alkalmas gyűjtőedényeket helyeznek ki családi és társasházaknál. A színes és "fehér" (vagyis átlátszó) üveghulladékot továbbra is a szigeteken lehet majd gyűjteni, de említhetnénk Székesfehérvár, Pécs, Hajdúböszörmény példáját is.

Egyre népszerűbb az Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés (ISZH), amely módszerrel nagyon tiszta és nagy mennyiségű hulladékot lehet begyűjteni cégektől, közintézményektől, vagy akár szállodáktól is! Mindezek mellett rendezvények szelektív gyűjtésének megszervezésével és iskolák komplett szelektív rendszerének kialakításával is foglalkozik a hazai startup, az Ökuka.

Összeöntik!???
A szelektív hulladékgyűjtésről az egyik legnagyobb téveszme, hogy a hulladékokat begyűjtésnél összeöntik. A téveszme oka a hiányos kommunikáció és az emberek lustasága. Könnyebb ezzel a kifogással eltolni magunktól a szelektálás plusz feladatait, mind tudatosan vásárolni, komposztálni és hetente eljárni a gyűjtőszigetre. Magyarországon nagyon sokféle begyűjtési mód ismert, ezért is nehéz követni, hol-hogyan történik.

szelektív gyűjtők, gyűjtősziget, szelektív gyűjtés, hulladékhsaznosítás, összeöntés

Van például olyan begyűjtőautó, ami 4 rekeszes rakodótérrel rendelkezik. Ebbe felülről emelik be a gyűjtőket, ami lentről tűnhet úgy, hogy összeöntik. A fotók bizonyítják, h bizony az egyes hulladékokat külön kezelik:

szelektív gyűjtők, gyűjtősziget, szelektív gyűjtés, összeöntés szelektív gyűjtők, gyűjtősziget, szelektív gyűjtés, hulladékhsaznosítás, összeöntés

Van ahol egyes hulladékfajtákat (pl. alumínium és műanyag) egybegyűjtenek takarékossági okok miatt (kevesebb szállítás, hatékonyabb begyűjtés). Budapesten is áttértek a műanyag és a alumínium hulladékok vegyes gyűjtésére, igaz itt komoly cél a lomizók és megélhetési szelektálók kiszűrése is.

A hulladék hasznosítása a hazai vállalkozók, iparágak számára lehetőség a környezetbarát technológiák üzleti alkalmazására és a környezetterhelés csökkentésére. Utóbbi népszerűsítésére jött létre a Hulladékból Termék Kiállítás, ahol az újrahasznosításon kívül sok egyéb "zöld praktikát" tanulhatunk.

"Gyűjtsünk együtt szelektíven, mert hasznosul!"

szelektív gyűjtők, gyűjtősziget, szelektív gyűjtés, hulladékhasznosítás, összeöntés szelektív gyűjtők, gyűjtősziget, szelektív gyűjtés, hulladékhasznosítás, összeöntés

szelektív gyűjtők, gyűjtősziget, szelektív gyűjtés, hulladékhasznosítás, összeöntés szelektív gyűjtők, gyűjtősziget, szelektív gyűjtés, hulladékhsaznosítás, összeöntés

További információk:

Kérdés esetén írjon nekünk: Elérhetőségek
Hulladékhasznosító cégek Magyarországon
Hasznos Hulladék Tanösvény a Gellért hegyen!
Szelektív hulladékgyűjtés - minden, amit tudni kell!Bookmark and Share