Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Textilhulladék - mi is legyen vele!?

nyomtatható verzió
Felesleges ruha és cipő, avagy rongyszőnyeg és csere-bere?

A természetes alapú textileket az ember már évezredek óta használja, ezeknek a hulladékai nem szennyezik a környezetet, mert viszonylag "hamar" lebomlanak. A mai textilek azonban sokszor tartalmaznak mesterséges anyagokat is, és mennyiségileg is jóval többet használunk belőlük, mint egykoron.

Ezért is fontos a tudatos vásárlás. Figyeljünk oda, hol gyártották a ruhát, milyen anyagból készítették!

A textil alapanyaga lehet természetes növényi eredetű (pamut, len, kender, juta, rami), lehet természetes állati eredetű (gyapjú, hernyóselyem), ásványi eredetű (azbeszt), lehet mesterséges szerves eredetű (regenerált, szintetikus), vagy mesterségesen szervetlen eredetű (üvegszál). A szintetikus részhez tartozik például az, amikor a szelektíven gyűjtött műanyag palackokból szálhúzással poliészter szálakat készítenek és abból polár pulóvert, bélést, esernyőt, cérnát készítenek! Ezen újrahasznosítás túlnyomórészt Kínában zajlik.

A textilhulladékok szelektív gyűjtése egyre szélesebb körben működik hazánkban, igaz, ezen anyagok újrafeldolgozását csak pár cég látja el. A két legnagyobb hazai feldolgozó a Temaforg Zrt. és a Tesa Kft., ők a felvásárolt hulladékból fonalat és ipari vattát állítanak elő.

Abban az esetben, ha még használható ruhákról, ágyneműről van szó, azokat a rászorulóknak lehet adni illetve a HuMuSz adatbázisában található budapesti adományfogadó szervezeteknek lehet felajánlani. Egyre több községben, vagy például áruházak parkolójában is megtalálható már a Magyar Vöröskereszt konténere, ahová legálisan elhelyezhető a számunkra már használhatatlan ruhadarab, cipő, öv, stb.

A begyűjtött ruhamennyiségről pontos adat nincsen, de azt tudjuk, hogy a kukába kidobott mennyiség kb. a települési szilárd hulladék 4-5%-át teszi ki. A begyűjtött ruháknál hatalmas volumenekről lehet szó, mivel a fővárosi konténereket hetente legalább három alkalommal ürítik - vagyis a gyűjtőkedv (leadókedv) meglehetősen élénk.
"Emellett a konténerek tartalma híven tükrözi a települések, kerületek illetve országrészek közötti gazdasági különbségeket is. (A géprongy a Vöröskereszt hasznosítási szisztémájában egyrészt bevétel-forrás, amelynek hozadéka szintén a rászorulókhoz kerül, másrészt pedig barter-alap, a felhasználók ugyanis olykor természetben, például takarókkal fizetnek érte)."
Hulladéksors - 2010. január - Hargitai Miklós - Verseny a kimustrált ruhákért

A Magyar Vöröskereszt égisze alatt begyűjtött ruhákat a G.L.H. Kft. szállítja, válogatja és értékesíti. Ekkora begyűjtő kapacitással a Vöröskereszt nem rendelkezik, ezért végzi ezt külsős cég. A "középmezőny" kerül a rászorulókhoz, a leggyengébb színvonalú maradékból pedig géprongy lesz. Mindkét szisztéma közös jellemzője, hogy az újrahasznosítás és az újrahasználat gyakorlatilag teljes körű, azaz hulladék nem keletkezik a folyamat során. Érdekes adalék továbbá, hogy a ruhákat hozzá értő szemek nézik át, így az értékesebb ruhadarabok (501-es Levi's, designcuccok, retro ruhadarabok) visszakerülhetnek akár Angliába is, hogy ott Ł10-20-ért keljenek el!

textilhulladék, újrahasznosítás, recycle, glh kft, vöröskereszt, használtruha, másodnyersanyag, adomány,

A LEGJOBB MEGOLDÁS!
De a legjobb megoldás természetesen az, ha nem termelünk textilhulladékot! A lyukas gatyát érdemes megstoppolni, a kinőtt pulóvert továbbajándékozni (templom, rokonság, stb.), a menthetetlenül elrongyolódott ruhadarabot rongyként használhatjuk, de szabadon engedhetjük fantáziánkat is és alkothatunk belőlük új ruhákat, designtárgyakat.

Álljon itt 1-2 jó példa a józan paraszti ész dicsőségére!

Maradék rongyokból lehet a legjobb rongyszőnyegeket csinálni! Ez teljesen egyértelmű volt még pár évtizede, most pedig már kínai rongyszőnyeget vásárolhatunk az IKEA-ban… Nem túlzás ez egy kicsit!? Ha már vesszük és nem készítjük, vásároljunk magyar rongyszőnyeget.
Készíthetünk szép patchwork-munkákat is, mellyel megajándékozhatunk szeretteinket, otthonosabbá tehetjük lakásunkat, vagy játékot is készíthetünk belőle gyermekeink számára. Az alábbi patchwork fotók a balatonfüredi Hulladékból Termék kiállításunkon készültek, ahová rengeteg munkát hoztak a helyi oktatási intézmények!

patchwork, textilhulladék, környezetvédelem, tudatos szemlélet patchwork, textilhulladék, környezetvédelem, tudatos szemlélet

Sokaknak már nem kell bemutatni a Retextil Alapítványt, akik szintén textilhulladékból dolgoznak. Munkájuk egy speciális csomózási módszerből áll, termékeiket pedig csökkentett munkavégző-képességű emberek készítik. Itt tehát nemcsak a hulladék hasznosul, de rászorulók kapnak értelmes, tisztességes munkát!

retextil, textilhulladék, újra, másodnyersanyag, recycling, művészet, hulladékból művészet   retextil, textilhulladék, újrahasznosítás, recycle, másodnyersanyag

A Törődő Világ takarói újratervezett gyapjúból készülnek: többnyire olyanból, amit az első világban, az Európai Unióban kiselejteztek. Lenyűgöző természetes anyagokból dolgoznak: például ausztráliai merinóból, báránygyapjúból, angórából, dél-amerikai alpakából, skóciai shetlandból. Legtöbbjük első megmunkálója közismert divatcég volt. Ebből is látszik, kis odafigyeléssel a hulladékból komoly értéket lehet kreálni!

törödő világ, textilhulladék, újrahasznosítás, recycle, másodnyersanyag, hulladékgazdálkodás

Reök Cecília iparművész pedig kész ruhakölteményeket alkot hulladék anyagokból. Egy kis fantáziával és varrótudással mi lehetünk az est fénypontja egy egyedi, saját készítésű ruhadarabban!

reök cili, hulladékból művészet, textilhulladék, újrahasznosítás, recycle, divat, öko-design  reök cili, hulladékból művészet, textilhulladék, újrahasznosítás, recycle, divat, öko-design  reök cili, hulladékból művészet, textilhulladék, újrahasznosítás, recycle, divat, öko-design

Réthy Fashion kidobott farmeranyag újrahasznosításával foglalkozik. A textilanyag újrafelhasználásának az északi országokban már hagyományai vannak, ezért talán nem meglepő, hogy a finn "Re-Jeans" Kiállításon már bemutatták termékeiket. Réti Éva tervező célja, hogy a kidobott, elhasznált, megunt ruhákból olyat alkosson, ami divatos, újszerű és hordható, boldoggá teszi viselőjét. 
http://www.rethy-fashion.com

PArt 12 Designer Galéria

réthy fashion 2  réthy fashion 4

FARMERBEGYŰJTŐPONTOK A HULLADÉKCSÖKKENTÉSI HÉT ALKALMÁBÓL
HUMUSZ Szövetség (1111 Budapest, Saru u. 11.)
Part 12 Designer Galéria (1137 Budapest, Pozsonyi út 12.)

A hazai zöld civil szervezetek sem feledkeznek meg a textilhulladékokról, egyre sűrűbben találkozunk csere-bere börzével, rögtönző varrodával, freeshoppal, ahol kicserélhetjük a számunkra hasztalan ruhadarabot, vagy átalakíthatjuk azt hozzáértő kezek segítségével.
Érdemes figyelni honlapjaikat és lecsapni egy adandó alkalomra!
http://zofi.hu/
http://celluxcsoport.blogspot.com/2009/07/rogtonzo-varroda.html
http://oko-piac-ter.freeblog.hu/

http://randomvarroda.blog.hu/

rögtönző varroda, cellux csoport, hints, textilhulladék, újrahasznosítás

További hasznos információk:
Ruhagyűjtés hajléktalanoknak!
Ha van megunt vagy feleslegessé vált ruhád és cipőd, nincs szíved kidobni, viszont szívesen segítenél olyanoknak, akiknek nincsen, vidd el a Péterfy Sándor Utcai Kórházba, és segíts te is a hajléktalanoknak!
Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ
Klinikai Toxikológiai Osztály

Alsó erdősor utca 7.
Tel.: +361-3215-215
Éjjel-nappal várják a ruha-, cipőadományokat hajléktalanoknak! (www.nlcafe.hu)

Adományozza a rászorulóknak nem használt ruháit!

A MOL és a Magyar Vöröskereszt együttműködésének eredményeként a használt ruháinkat az igazán rászorulóknak adományozhatjuk:
http://www.mol.hu/hu/autozzon_velunk/termekek_es_szolgaltatasok/biztonsag_es_kornyezetvedelem/hasznalt_ruha_gyujtes/?print

Felhasznált források:
www.humusz.hu
http://www.hulladek-suli.hu/
www.hulladeksors.hu
Hulladéksors - 2010. január - Hargitai Miklós - Verseny a kimustrált ruhákértBookmark and Share