Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Az italos karton

nyomtatható verzió
Hétköznapjainkban tejes doboz, narancslés doboz...

Miből készül?

A többrétegű italos-kartondoboz úgynevezett társított csomagolóanyag, hiszen háromféle anyagtípusból készül. Alkotóelemei: legalább 75%-ban papír, továbbá műanyag (polietilén) és alumíniumfólia. Több kedvező tulajdonsággal is bír a termék: egyrészt a benne tárolt áru (gyümölcslé, tej, kefír, stb.) hűtés nélkül is hosszú ideig megőrzi frissességét, másrészt kis tömege és téglatest alakja hely- és költségkímélő szállítást tesz lehetővé, ami több fronton is energiamegtakarítást eredményez.

A világ vezető élelmiszeripari feldolgozó és csomagolási megoldásokat gyártó vállalata bejelentette, hogy mostantól a brazil piacra gyártott összes terméke előállításához növényi alapú, cukornádból készült polietilént alkalmaz. Az innováció eredményeként az egy 1000 milliliteres Tetra Brik Aseptic Edge italosdoboz megújuló alapanyag hányada - a kartonpapírral együtt - 82%-ra nő.

Az italos kartondobozok alapanyaga:

- Aszeptikus italos dobozok (UHT)
· 1 literes doboz súlya 28 gramm, (75% papír, 20% PE, 5% Al)

- Nem aszeptikus italos dobozok
· 1 literes doboz súlya 29 gramm, (91% papír, 9% PE)

Az italos karton csomagolás előnyei:

  • A karton biztosítja a szilárdságot és megakadályozza a fénysugarak átjutását
  • A polietilén óv a nedvességtől és elválasztja az élelmiszert a kartontól és az  alumíniumtól
  • Az alumínium megóvja a terméket az oxigéntől

Az italos karton csomagolás hátrányai:

A italos karton gyártása, újrafeldolgozása, -hasznosítása nagyon energiaigényes folyamat

italoskarton_0

Hogyan gyűjtsük?

italos karton, italosdoboz, tejesdoboz, hulladékbála, bála, ÖKO-Pack Kht., hulladékgazdálkodás, szelektíven, papír, begyűjtők, hasznosítók, hulladék gyűjtés, recycling, szemét

Keressük az ikont a szelektív gyűjtőkön!

Kilapítva gyűjtsük az üres italos-kartondobozt, hogy a hulladékgyűjtő konténerben ne foglaljon sok helyet. Ha a dobozban bomlásra hajlamos termék volt, öblítsük el annak érdekében, hogy a pl. konyhában történő szelektív gyűjtés ne okozzon kellemetlen szagot. Városról városra eltérő, hogy az italos-karton hulladékot melyik anyagtípussal kell egy konténerbe helyezni, leggyakrabban a papír-, de egyes településeken a műanyaghulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedénybe kell dobni (attól függően, hogy a válogató-rendszer hogyan tudja egyszerűbben kezelni). Erre a helyi szolgáltató hírlevelében, illetve egyre inkább a konténerre ragasztott matricával hívja fel a figyelmet.

 italoskarton_1  

Hogyan hasznosítják?

A begyűjtött tégladobozoknak két útja van hazánkban. Az első verzió azokkal a dobozokkal történik meg, melyek nem a papír hulladékkal együtt kerülnek begyűjtésre. Ezek a dobozok (italos kartonok) két, erre specializált technológiával működő külföldi papírgyárba kerül elszállításra. Ott a pépesítő tartály kései feldarabolják a dobozokat, majd a vízben ázó kartonból pép képződik, miközben a műanyag- és alumíniumréteg leválik a rostokról. Egy szűrőhenger segítségével választják el a papírpépet, amelyből hagyományos eljárással újrapapír készül. A maradék anyagok égetőművekben vagy cementgyárakban energetikailag hasznosíthatók. Létezik olyan eljárás is, amelynek során a dobozokból felaprításuk után meleg préseléssel a bútorgyártásban vagy szigetelőanyagként felhasználható táblákat gyártanak.

Második verzió: Ez a megoldás az utóbbi évek nagyobb begyűjtött mennyiségei miatt indult be, úgyhogy köszönet a szelektálóknak. Azokon a településeken tehát, ahol papírral együtt gyűjtik az italos kartont és a Hamburger Hungária hasznosítja a papírt, ott együtt a papírral az italos kartont is hasznosítják, sima papírgyártási technológiával, mint a mellékelt filmen. A 2012-es évben így megközelítőleg 1200-1500 tonna italos kartont hasznosítottak. Hasonló mennyiség várható a következő években is, vagy esetleg több.

italoskarton_2

Az újrahasznosított kartonokból sokfajta hasznos termék készíthető:

Például: csomagolópapír, toalett papír, konyhai törlőkendő, tojástartó doboz, irodai termékek, üzenő táblák, vagy éppen ipari használatra készülő kábeldobok
Az italos kartonokból megmaradt műanyag és alumínium újrahasznosított energiaforrásként kerül felhasználásra.

italoskarton_3

Tények:

  • Európában naponta több, mint 100 millió liter folyékony élelmiszert - tejet, gyümölcslevet, bort, vizet, levest, joghurtot - csomagolnak
  • Az italos karton csomagolásához felhasznált anyagok mennyisége 1970 óta 20%-kal csökkent
  • Az egyliteres dobozok körülbelül 28 gramm csomagolóanyagot tartalmaznak. Ez a becsomagolt termék súlyának mindössze 3%-a.
  • Az európai piacon a papírcsomagolásnak kevesebb, mint 10%-át teszi ki az italos karton csomagolás.
  • 1 fából 5300 italos karton dobozt lehet készíteni. Ha ezeket a dobozokat szelektíven gyűjtik és újrahasznosítják, akkor mintegy 700 db környezetbarát füzetet lehet készíteni és így nem kell kivágni ezen füzetekhez több fát.
  • Egy italos karton doboz elégetésénél annyi energia képződik, hogy egy 60W izzó 1 órán át képes világítani. Átlagban egy kg italos kartondoboz kalória értéke 20-25MJ/kg.
  • Egy tonna italos karton energiatartalma egyenértékű fél tonna kőolaj energiatartalmával.

Adatok:

Magyarországon évente körülbelül 12 ezer tonna, vagyis 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Amíg 2004-ben az italoskartonok csupán 2%-át hasznosították újra, 2012-ben már 21% volt az újrahasznosítási arány. Egy átlagos háztartás éves szinten körülbelül 125 italoskartont használ el. Ebből 26 darab kerül a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ez az uniós érték kétharmada, ám egyes tagállamokhoz képest 50%-os lemaradásról is beszélhetünk. Átlagot nem érdemes kalkulálni, mivel a tagországokban igen eltérő az újrahasznosítási arány: Ausztria 36%, Svédország 47%, Németország 67%, Belgium 71%!

Forrás: HOE, Ecolounge

további információk: IKSZBookmark and Share