Frissítse Flash lejátszóját!
Csak a n?‘knek

Tapossa laposra!

nyomtatható verzió
Régi szlogen új köntösben...
"Tapossa laposra!" - szól a régi szlogen.
Ahogy telik az idő egyre időszerűbb... Civilizációnk hajlamos jó dolgokat elfelejteni, vagy lehetetlenné tenni káros cselekedeteink által.
Gondolok itt például a komposztálásra. Ez régen természetes dolog volt, most újra népszerűsíteni, tanítani kell. Arról nem is beszélve, hogy az urbanizáció (struktúrális fogság) hogyan teszi ezt nehézzé, vagy inkább lehetetlenné a sűrűn lakott részeken.

De maradjunk a taposásnál!
Csapvizet inni is elfelejtettünk, részben elővigyázatosságból, részben úri passzióból. Sokan esküsznek rá, hogy a minősége az ország nagy részében tökéletes, mégis az "új anyagok" és "találmányok" miatt (DDT (R. Carson: Néma Tavasz), hormonok, antibiotikumok) nem árt az óvatosság.
De ha nem csapvíz, akkor ott van a szóda és a szikvíz! Elérhető áron, elérhető közelségben ott van mindenhol és persze újratölthető üvegben!
Így nincs palackáradat, még taposni se kell! Mert nincs mit!

De ha már se csapvíz, se szóda, s mindenképpen ásványvizet (itt nem térnék ki az egyéb folyékony műanyag löttyökre) akarunk inni műanyag palackból, akkor ezzel van egy pár feladatunk:
  • Ha kiürült össze kell taposni!
  • El kell zarándokolni vele a szelektív gyűjtőszigethez!

Hogy miért???

Mert a műanyag előállításához kőolajra van szükség, így ha ilyen vizet vásárolunk komolyan terheljük környezetünket, feleslegesen fosztjuk ki erőforrásainkat. De ha már ezen túltettük magunkat és lelkiismeretünket, legalább a szelektív gyűjtéssel megadjuk a lehetőséget, hogy a hulladék bennemaradjon a körforgásban. Így újabb termékek készülhetnek belőle, amit szintén érdemes tudni.


A szelektíven gyűjtött palack minden esetben válogatásra kerül. NEM öntik össze! Emberek, két kezükkel válogatják a futószalag mellett színenként, műanyagfajtánként (PET, PE, PP, ABS, PVC, stb.) külön-külön.


Ezután ledarálják nagy teljesítményű gépekkel és megkapjuk a darálékot, amit egy mosással tesznek tisztává és hasznosításra alkalmassá.
  

A darálékot újabb gépbe helyezik. Ezt extrudernek nevezik. Itt az anyag megolvad és mint egy hosszú tészta, kihúzzák. Megszilárdulása előtt darabolják, így kapjuk a "regranulátum" nevű anyagot...
 

...melyből fröccsöntéssel lehet készíteni mindenféle műanyag terméket.

Tehát érdemes átgondolni fogyasztási szokásainkat és környezettudatosan cselekni...
"Gyűjtsünk együtt szelektíven, mert hasznosul!"